Vánoční skořicové mini muffiny

Přísady a příprava pro cca 20 ks mini muffins:
  • 1 1/2 hrnku polohrubé mouky (hrnek = klasický, 250 ml)
  • 1/2 hrnku cukru
  • 2 čajové lžičky prášku do pečení
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky drceného muškátového oříšku
  • 1/2 čajové lžičky nového koření
  • 1 vajíčko,lehce našlehané
  • 1/2 hrnku smetany (nebo mléka)
  • 1/3 hrnku rozehřátého másla
Náplň:

Nastrouhaná dvě větší jablka, promíchaná s cukrem a skořicí. Případně kapkou rumu.

Zdobení:
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/4 hrnu rozehřátého másla

Ve velké míse promícháme mouku, cukr, prášek do pečení, sůl, muškátový oříšek a nové koření. Dále přidáme lehce našlehané vajíčko, smetanu a rozehřáté máslo a celé dobře promícháme. Mícháme do té doby, než se ze všech promíchaných přísad stane jemná hmota. Formičky na muffiny vymažeme máslem a plníme je do 2/3 (těsto v troubě nakyne). Případně plníme do papírových mini formiček, které se nevymazávají. Po naplnění těstem do každé formičky přidáme necelou čajovou lžičku umíchané jablečné hmoty (lžičku s náplní ponoříme do těsta, podobně jako u přípravy mramorové bábovky)

Pečeme při max.teplotě asi tak 15-20 minut (průběžně můžeme testovat špejlí, zda nejsou upečené dříve).

Následuje zdobení. Upečené muffiny potřeme rozehřátým (horkým) máslem a posypeme cukrem ze skořicí a necháme vychladnout.

Pozn. Nemusí se plnit pouze do mini forem, samozřejmě lze použít tradiční velikost formiček, ale finální počet ks pak bude menší

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *